Skip to content

Kan blogging erstatte tradisjonell jobbsøking?

Første dag på PR-studiet høsten 2015 oppfordret foreleserne oss til å opprette en blogg. Da virket det som en fjern idé. Selv om jeg skjønte nytten ved det, hadde jeg nok som mange andre en oppfatning om at blogging var overfladisk og kleint. Plutselig var jeg halvveis i bacheloren, fortsatt uten blogg, og skulle begynne på valgfaget mitt. Her ble blogging en obligatorisk del av undervisningen. Nå måtte jeg bare opprette meg en blogg, og begynne å skrive – og det er jeg virkelig glad for!

Kontroll over egne Google-resultater

Om jeg kunne gå tilbake til starten av studiet mitt, ville jeg definitivt fulgt rådet om å skrive blogg. Tenk så mye kunnskap jeg kunne ha formidlet om jeg skrev bare et innlegg i måneden, om temaer knyttet til studiet mitt. Og tenk så verdifullt det kunne vært i en jobbsøkingsprosess. Faktum er at rundt 80% av arbeidsgivere googler kandidatene før de eventuelt kaller dem inn til intervju. Dette er ikke noen nyhet. Vi blir stadig fortalt at vi må være påpasselige med hva vi poster på nett. Samtidig er det like ille om en arbeidsgiver ikke finner noe om deg, som at man finner ”uheldige” bilder. Som Arne Krokan sa: når en potensiell arbeidsgiver googler deg bør det komme opp noe annet enn telefonnummeret ditt på Gule Sider. Susan Joyce poengterer også dette og skriver at mangel på informasjon om deg på nett tilsier at du enten skjuler noe, eller rett og slett ikke skjønner hvordan verden fungerer. Med en faglig blogg som første søkeresultat kan en potensiell arbeidsgiver få innsikt i hvem du er, og hva du kan – og dette kan skaffe deg et intervju.

Tradisjonell jobbsøking er utdatert

Men blogg kan ikke bare skaffe deg jobbintervjuet. Blogging kan føre til at drømmejobben finner deg. Ifølge Karl Philip Lund er den tradisjonelle jobbsøkingsprosessen utdatert. Det å skrive CV og jobbsøknad, levere denne til potensielle arbeidsgivere, skaffe ett eller flere intervjuer, for å forhåpentligvis få et jobbtilbud. For å poengtere dette trakk Karl Philip fram denne artikkelen – én av mange saker om høyt utdannede mennesker som har søkt utallige jobber, uten hell. Om du søker på hundre jobber og fortsatt er arbeidsledig, gjør du kanskje noe feil. Tross usikkerhet om opphavet vil jeg trekke frem et velkjent sitat om at ”galskap er å gjøre det samme om og om igjen og forvente forskjellige resultater”. Så hva med å prøve en annen tilnærming?

Min oppfordring til deg som er student eller arbeidssøkende er derfor: BLOGG! Mange studenter henger seg alt for mye opp i karakterer, og streber etter toppkarakterer i alle fag. Det er selvsagt viktig å ha gode karakterer, men det er ikke sikkert dette avgjør om du får drømmejobben. Karakterkortet viser ikke nødvendigvis hvor mye du kan, og det viser heller ikke hvem du er som person. Gjennom blogging eller aktivitet på andre digitale plattformer, som twitter og Linkedin, får du vist akkurat dette.

Å vise din karakter på nett kan være minst like viktig som karakterene dine – husk det!

Dette innlegget er inspirert av Karl Philips «Derfor bør alle studenter blogge», og jeg anbefaler å lese mer her: 

Derfor bør alle studenter blogge

 

RSS
Twitter
Follow by Email
LinkedIn

5 Comments

 1. Du har fortsatt å blogge siden starten og innlegget om digitalisering. Noen ganger er det nyttig å gå litt tilbake og tenke hva du egentlig holder på med, feks å blogge. Hvorfor gjør jeg det? Og det er jo nettopp spørsmålet du stiller i dette innlegget. Svaret gir seg selv, -fordi det er smart. Det er smart av mange grunner og du ramser opp noen av dem. Men det er også smart fordi du skriver, og hver gang du skriver blir du bedre til å skrive, -og slik fortsetter det. Så stå på Ingrid. Del på sosiale medier. Form gjerne et spørsmål som leserne inviteres til å svare på i bloggen din, så får du flere kommentarer etter hvert. Ikke gi opp delingen! Send lenke til innleggene dine til dine venner og be dem skrive kommentarer, slik kommer du gang med å bruke bloggen som kommunikasjonsarena også.
  Lykke til videre fra
  -arne

  • ingridsalte ingridsalte

   Takk for tilbakemelding Arne! Utvikling av skriveferdigheter er definitivt nok en grunn til å blogge, så det kunne jeg også trukket frem i innlegget. Nå som jeg er godt i gang med skrivingen vil nok neste steg være å skape oppmerksomhet rundt bloggen. Jeg får bli mer aktiv på den fronten framover. Takk for tips om å avslutte med et spørsmål. Det vil nok åpne for mer dialog her. Absolutt noe å tenke på til neste gang!

 2. Elisabeth Elisabeth

  Bra innlegg!

  • ingridsalte ingridsalte

   Takk for det!

 3. Godt forklart innlegg om fordelene blogging kan gi. Enig i at bloggingen i starten kunne virke overfladisk og kleint, men det brakte flere fordeler enn ulemper. Liker at du henviser til artikkelen om Google og jobbsøking, som fremmer budskapet om viktigheten av blogging. Du skriver godt og tydelig, samtidig som innlegget har en rød tråd. Morsomt å lese, bra jobba 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *